Vad vi gör


Mensa prisar Anna Tebelius Bodin som lär ut hur vi lär

Anna 4.jpg

Varje år utser föreningen Mensa Sverige en vinnare av Mensapriset, vars gärning identifierar och främjar mänsklig intelligens. Årets pris går till författaren och föreläsaren Anna Tebelius Bodin, som lär ut om hjärnan och psykologin bakom hur vi lär, motiveras och upprätthåller psykisk hälsa.

Att få Mensapriset betyder väldigt mycket och jag känner mig väldigt ärad. Det ger ett erkännande om att jag har lyckats nå ut med min mission – att göra världen bättre genom att hjälpa människor att förstå sina hjärnor bättre, säger Anna Tebelius Bodin.

Anna Tebelius Bodin har en dubbel masterutbildning, dels inom kognition vid Lunds universitet, dels inom Mind, Brain, Education vid Harvard University. Hon intresserade sig redan i tidig ålder för hjärnan och hur hon kunde lära sig bättre, eftersom hon i grundskolan kämpade med sina egna betyg.

Vi har haft likadana hjärnor i 40 000 år, vilket är en kort tid vad gäller evolution, våra hjärnor är således inte anpassade för den tillvaro med överflöd av information, kontakter och socker som vi lever i idag. Men vad vi gör under vår livstid har en enorm betydelse för vår individuella hjärna, i varje varken sekund kan du förändra din hjärna genom ditt tänkande, säger Anna.

Efter studierna på Harvard, 2004, startade hon sitt företag Hjärna Utbildning för att få andra att förstå sig själva och sin hjärna bättre. Samtidigt började hon jobba som specialpedagog och undervisade parallellt med att föreläsa. Snart insåg hon att det behövdes utbildningsmaterial om hjärnan och lärandet och skrev således egna böcker. Från 2012 föreläser hon via sitt företag på heltid för skolor, myndigheter, kommuner och näringsliv.

Anna har även utsetts till en av Sveriges 100 mest populära föreläsare enligt Eventeffect 2019. Hon utnyttjar samma pedagogik på föreläsningarna som hon själv predikar. Bland annat kan hon hålla digitala heldagar på 8-9 timmar utan att deltagarna tröttnar. Det gyllene knepet enligt henne är att aldrig ha färdigproducerade presentationer utan skapa dem i realtid. Samt att jobba interaktivt med övningar och aktiviteter med obligatoriskt deltagande. Deltagarna får även upprepa det Anna lär ut i grupper för att se hur mycket de har tagit in och lärt sig. På så sätt blir det både emotionellt och interaktivt lärande av en annars ganska komplex teori.

Annas bästa tips för att träna sin hjärna till att lära och må bättre:

 1. Gör en sak i taget. Genom att multitaska blir resultatet ofta sämre och vi minns mindre. Det kan ge oss dopamin snabbt då vi känner att vi får mycket gjort, men genom att göra en sak i taget tar det kortare tid.

 2. För att njuta mer av det du gör, ägna det all din uppmärksamhet. Om du ser din favoritserie på Netflix, ge den all uppmärksamhet och lägg bort mobilen. Vill du äta något onyttigt, se till att njuta av det och var i stunden. Tipset fungerar även i relationer, ge varandra full uppmärksamhet när ni samtalar.

 3. Gör saker som du mår bra av när du tänker tillbaka på att du gjorde dem. Om du bara gör det som känns bra för stunden ger det baksmällor. Minnet av något bra du har gjort är något du kan leva med i resten av ditt liv, det ger större tillfredsställelse under en längre tid.

Motiveringen för årets Mensapriset lyder:

"Anna Tebelius Bodin är med sina djupa kunskaper om hur hjärnan fungerar, sin stora pedagogiska förmåga och med sitt smittande engagemang en viktig del av vår förståelse för hur vi människor fungerar. Vi kan tack vare henne både studera, kommunicera och motivera oss bättre. Detta skapar större självtillit, högre livskvalitet och en större förståelse för andra människor, egenskaper som i denna tid är viktigare än någonsin.”

 

 

Dr. Mouna Esmaeilzadeh får årets Mensapris

2019-06-01 23.21.43 städad.jpg

Bild: Magnus Gripenhammar


Varje år utser föreningen Mensa Sverige en vinnare av Mensapriset. Utmärkelsen syftar till att uppmuntra en person vars gärnings identifierar och främjar mänsklig intelligens. I år går priset till Dr. Mouna Esmaelizadeh.

Mensapriset delas årligen ut av Mensa Sverige för att lyfta fram en idé, gärning eller handling som har främjat mänsklig intelligens. I år går priset till Dr. Mouna Esmaeilzadeh som är läkare och hjärnforskare. Hon är även en känd tv-profil från bland annat Nyhetsmorgon, samt en av de mest uppskattade sommarpratarna i P1 under 2018. Motiveringen för årets Mensapris lyder:

"Med sin obotliga optimism, tydliga pedagogik och smittande livsglädje lyckas Mouna Esmaeilzadeh övertyga oss om att framtiden är ljusare än vi tror. Hon är också ett föredöme för alla som vill kunna njuta av att använda sin hjärna fullt ut; Mouna verkar helt enkelt ha roligt när hon tänker. Mouna pratar om framtidens mirakler, och det är vi människor, som med vår egen begåvning lyckas skapa sådant som gör dessa mirakler möjliga."

-        - Vi lever i en bättre värld än någonsin tidigare i världshistorien. De senaste 200 åren har vi minskat fattigdom från 94 till under 10 procent, vi har mer än dubblat hur länge vi lever och vi har minskat cancerdödlighet med ca 25 % under de senaste 25 åren. Allt detta är tack vare den unika egenskap som vi människor besitter, nämligen vår intelligens. Därför är det otroligt hedrande att få Mensapriset, säger Mouna Esmaeilzadeh.

Dr. Mouna föddes i Iran år 1980 och flydde till Sverige vid tre års ålder. Mouna har en läkarexamen från Karolinska Institutet samt en doktorsgrad inom neurovetenskap. Hon är en av de mest inflytelserika profilerna inom MedTech i Sverige. Utöver sina medicinska studier har hon studerat upp till en magister i filosofi. Under 2009 grundande Dr. Mouna en internationellt erkänd klinik som arbetade med ett banbrytande och unikt koncept där den senaste vetenskapen och teknologin användes för att förebygga sjukdomar såsom cancer och kardiovaskulära sjukdomar. Hon anses vara en av pionjärerna inom området förebyggande och individuellt anpassad medicin.

-      - Den tekniska utvecklingen går i raketfart. Vi har åstadkommit fantastiska saker inom exempelvis den medicinska utvecklingen under de senaste 20 åren. Men det är ingenting jämfört med de kommande 20 åren. Se vad vi lyckats göra inom mobiltelefoni de senaste 20 åren. En liknande revolution kommer vi att se inom hälsa under de kommande åren. Och det kommer att kasta omkull allt från sjukdomar till sociala normer, säger Mouna. 

Hon var den första läkaren som integrerade genetiska analyser som en del av avancerade hälsokontroller på sina patienter som var allt från företagsledare till kungligheter och världsberömda artister. Sedan hon sålde kliniken 2009, ägnar Dr. Mouna all sin tid till att sprida och demokratisera kunskap och att göra vetenskap sexig.   

-       - Vi lever i en tid av mirakler. Mirakler baserade på vetenskap. Redan idag kan vi få blinda att se och förlamade att gå. Med hjälp av den teknologiska utveckling som vår fantastiska hjärna har skapat, går vi nu mot en framtid där vi har möjligheten att skapa en bra värld för alla – en värld utan fattigdom och sjukdomar, säger Mouna. 

 

För mer information eller intervjuförfrågningar, vänligen kontakta: 

Jenny Åkerman, Mensapriset Mensa Sverige: 

mensapris@mensa.se

070 920 45 50

 

 

Anders Hansen.jpg

Fotograf: Stefan Tell

Årets Mensapris går till Anders Hansen, psykiatriker och författare av böckerna ”Hälsa på recept”, ”Hjärnstark”, samt ”Fördel ADHD”. Anders är född 1974 och fascinerades redan i tidig ålder av hjärnan och utbildade sig därför till läkare och psykiatriker. 

 Jag kommer aldrig sluta fascineras av känslorna och allt som sitter i hjärnan, det är som en svart låda där hela själen och människans väsen finns. Jag valde att inrikta mig på psykiatrin då den dessutom har en filosofisk och existentiell dimension, säger Anders Hansen. 

Anders har skrivit över tvåtusen artiklar om medicinsk forskning och bioteknik för bland annat British Medical Journal, Läkartidningen och Dagens Industri, samt hållit ett TED-talk med temat ”Why the brain is built for movement”. Han har varit medicinsk expert i TV4s Vardagspuls, Malou efter 10 och även medverkat i Nobelstudion och Vetenskapens Värld. Han såg under en tid att det började dyka upp allt fler studier om fysisk aktivitet och att det gav minskad risk för en lång rad sjukdomar och påverkade användning av våra gener, åldrande och hjärnan. 

 Hade det varit ett piller som kunde åstadkomma detta hade det blivit liv om det, men nu bagatelliserades det som idrott. Därför började jag och professorn Carl Johan Sundberg 2013 att skriva en bok om det ”Hälsa på recept”. Många motiverades av den, och då blev det naturligt att fortsätta utveckla det i ”Hjärnstark” som behandlar den evolutionära förklaringen till hur vår hjärna fungerar och reagerar positivt på fysisk aktivitet, säger Anders. 

Boken ”Hjärnstark” har sålts till 15 länder och i 190 000 exemplar i Sverige. Själv rör Anders på sig med måtta genom att spela tennis och fotboll någon gång i veckan.

 Det har inte med prestation och långlopp att göra, man får de positiva effekterna i hjärnan även av blygsamma insatser. Jag ville med boken nå de som inte gjorde någonting så att de skulle vilja börja göra lite. Det handlar inte om någon hälsohysteri, säger Anders Hansen. 

I början på 2019 planeras även den fjärde boken att släppas och handlar om digitaliseringen och vad vi vet om den idag, att hjärnan befinner sig på outforskat vatten. Hansen tilldelades 2017 Hälsopriset som årets författare. Den 12 maj mottog han även årets Mensapris på Mensas årsmöte i Linköping. 

 Det är en stor ära att få priset. Jag tror att många i Mensa förstår komplexiteten i frågorna och att det inte alltid är svart eller vitt. Att de uppskattar mitt arbete känns extra kul. Jag försöker att göra komplexa saker lättförståeliga, likt Einsteins citat: Så enkelt som möjligt – men inte enklare, säger Anders. 

Motiveringen till Mensapriset löd "Anders Hansen har som ingen annan lyckats motivera miljontals människor världen över att börja röra på sig mer. En starkt bidragande orsak till denna önskan att följa Anders Hansens råd är hans budskap att träning även får hjärnan att lösgöra sin inneboende intelligens. När detta extra skarpsinne får komma fram rimmar det mycket väl med Mensas viktigaste syfte: Att lokalisera och främja intelligens, så den kommer människor tillgodo.” 

 

För mer information eller intervjuförfrågningar, vänligen kontakta: 
Jenny Åkerman, talesperson Mensa Sverige
talesperson@mensa.se 
070 920 45 50

Presssmeddelande för nedladdning: Anders Hansen får årets Mensapris.pdf

Årets Mensapris går till ekonomiprofessorn Micael Dahlen med motiveringen: "Micael Dahlen kan som ingen annan visa på, locka fram och skapa nya tankar, stora som små. Med professorns exakthet och konstnärens vilda glädje får han sina ord och gärningar att tränga in i både hjärta och hjärna."

- Jag har så många olika bollar och tankar i mitt huvud som kan bli till spännande möten. Men jag växte upp i en tid när det endast fanns ett rätt i skolan. Det gjorde att jag kunde bli sittande i ett eget klassrum för att inte störa de andra. Så jag försökte under många år få bukt med det. Det var inte förrän jag förlikade mig med detta som jag kunde nå ett framgångsfullt koncept, säger Micael Dahlen.

Micael Dahlen är född 1973 och är ekonom, författare och professor i ekonomi vid Handelshögskolan i Stockholm. Det är dock inte ett intresse för pengar som gör att han forskar och utbildar i affärs- och värdeskapande med utgångspunkt i konsumentbeteende, utan hans nyfikenhet på människor. Han har publicerat vetenskapliga artiklar om kreativitet, innovationer, varumärken, media och socialpsykologi, samt skrivit ett antal böcker, varav ”Kaosologi”, ”Monster” och ”Nextopia” är de mest kända. Han har vunnit ett flertal utmärkelser, bland annat Ranked Top Speaker No 1. Sweden, Emerald Literati Network Award for Excellence, Handelshögskolans forskningspris, Årets supertalang inom akademien (VA), nominerad till business professor of the year av The Economist m.fl. Den 27 maj mottog han även årets Mensapris på Mensas årsmöte i Eskilstuna.

- Att få det här priset betyder jättemycket för mig och gör mig barnsligt uppspelt. Det är första gången jag får ett pris som jag tror direkt har att göra med studsbollen av alla tankar och idéer i mitt huvud. Tidigare pris som jag har mottagit har mer känts som att jag har fått trots detta. Jag känner att jag delar priset med den lilla kille som jag var för länge sedan, säger Micael Dahlen.

Micael föreläser till största del internationellt och för flertalet branscher inom näringslivet, ideella organisationer, politiker och skolor. Hans bästa råd för att lyckas med affärer precis som med politik eller allt annat i livet är att inte bara skapa pengar utan värde. Att inte alltid separera sådant som har att göra med yrke och ekonomi och privatliv och välmående.

- Jag har fått en tydligare och mer omhuldande bild av vad Mensa gör nu när jag träffat flera människor från föreningen. Det handlar mindre om att sätta diagnos eller ett iq-värde för sakens skull, utan istället få ett grepp om saker som flera brottas med, att hitta ett sätt att göra av sina möjligheter, säger Micael Dahlen.

DSC_5478.jpg
Mensa Sveriges ordförande Monika Orski tillsammans med pristagaren Micael Dahlen. 
Fotograf: Leon Pavlov 

Årets Mensapris går till hjärnforskaren Katarina Gospic med motiveringen ”I både forskning och författarskap visar Katarina Gospic med självklar lekfullhet, stort allvar och djupt engagemang, hur vi alla kan utnyttja vår intelligens på bästa sätt i alla livets lägen.”

 

- Redan när jag var 4 år var jag väldigt intresserad av kroppen och hjärnan och blev samtidigt medveten om mina tankar. Jag ville lära mig mer om det, säger Katarina Gospic.

 

Katarina är 32 år och bor i Stockholm med sin stora familj. Hon är utbildad läkare med fil. mag. i fysiologi och medicine doktor vid Karolinska Institutet. 2011 disputerade hon inom kognitiv neurovetenskap med en avhandling om neuroekonomi, hur vi reglerar våra känslor och vad som händer i hjärnan när vi fattar beslut. Katarina har även författat ett antal populärvetenskapliga böcker och föreläst för olika företag i ämnet. 2013 var hon en av sommarvärdarna i Sommar i P1 och i SVTs Sommarpratarna.

 

- Det är jättekul att få Mensapriset. Det visar på något sätt att jag har lyckats med mitt mål att sprida kunskap om hjärnan till alla. Hjärnforskning är klurigt och därför viktigt att kommunicera på ett sätt så att så många som möjligt förstår vad det handlar om, säger Katarina Gospic.

 

För mer information, högupplösta bilder eller intervjuförfrågningar, vänligen kontakta:

Jenny Åkerman, talesperson Mensa Sverige
talesperson(a)mensa.se
070 920 45 50

Legatus Mensae är Mensa Sveriges medlemstidning, och den utkommer med sex nummer om året. 

Nr

Tema

Deadline artiklar

Korrektur

Layout

Redaktör Korr

Planerad utgivning

1

Rymden

To 191219 (v51)

191223-191228

191228-200105

200105-200106

Må 200127 (v5)

2

Sjukt

To 200312 (v11)

200316-200321

200321-200329

200329-200330

Må 200413 (v16)

3

Ingenting

To 200430 (v18)

200504-200509

200509-200517

200517-200518

Må 200601 (v23)

4

Klimat

To 200618 (v25)

200622-200627

200627-200705

200705-200706

Må 200727 (v31)

5

Udda

To 200827 (v35)

200831-200905

200905-200913

200913-200914

Må 200928 (v40)

6

Humor

To 201105 (v45)

201109-201114

201114-201122

201122-201123

Må 201207 (v50)

Vill du läsa äldre nummer kan du ladda ner Legatus från vårt arkiv.

Som Medlem i Mensa Sverige är du en del av Mensa International, den förening som alla länders Mensa-föreningar tillhör. Du blir också automatiskt medlem i en lokalförening, eller ett så kallat LMA-område.

Ett världsomspännande nätverk

Mensa är världens största intellektuella nätverk, med hundratusentals medlemmar över hela jorden. Som medlem blir du en del av detta nätverk med möjlighet att knyta nya sociala och professionella kontakter.

Sociala evenemang

Mensa ordnar regelbundet sociala evenemang på lokal, nationell och internationell nivå.

Specialintressen

Inom Mensa finns särskilda intressegrupper, där medlemmar umgås kring enskilda frågor, ämnen eller aktiviteter.

Global gästfrihet

Mensa har ett internationellt serviceprogram för medlemmar på resande fot som kallas SIGHT. Du erbjuds restips, guidning och boende hos andra medlemmar över hela världen.

Personlig utveckling

Mensa ordnar seminarium och föreläsningar samt publicerar en medlemstidning med reportage och artiklar. Du har också möjlighet att engagera dig i Mensa på lokal, nationell eller internationell nivå.
 

Förmåner

Som medlem i Mensa erbjuds du medlemsrabatter och förmåner hos utvalda företag. Mer information får du när du loggat in på hemsidan eller i medlemstidningen hem i brevlådan. 

Mensa Sverige är framförallt en social förening. Vi finns till för våra medlemmar och det är våra medlemmar som bygger upp vår fina förening till vad den är. 

Runtom i landet anordnas aktiviteter av olika slag, bara fantasi och intresse  sätter gränsen för vad man kan göra inom vår förening! Det vanligaste är fikaträffar, spelträffar, pubkvällar eller middagar. Gemensamt för dem alla är att när medlemmar träffas brukar taket vara väldigt högt och konversationerna flöda rikligt och fritt.

I vår kalender finns alla kommande träffar (inloggade medlemmar ser mer detaljer om träffarna).

Det sociala är ju även stort online -- även för oss. Internet fungerar för oss som en enklare form av mötesplats som fungerar mycket bra för allehanda diskussioner, konversationer och kontaktknytningar.

Man kan följa oss på, bland annat Facebook och Twitter

För våra medlemmar finns en hel värld online, där våra Facebookgrupper alltid surrar av aktivitet. Om du är medlem finns instruktioner för att gå med i Facebookgrupperna när du loggar in på forumet här på hemsidan. 

Ett av Mensas tre mål i stadgarna handlar om att uppmuntra forskning rörande intelligensens natur, karakteristika och användning. År 1971 bildades stiftelsen ”Mensa Education & Research Foundation” i USA ägnad åt att eftersträva en ökad kunskap om och beskrivning av intelligens. Stiftelsen arbetar genom stipendier, utbildning och att dela ut priser till forskare. Ungefär $60.000 delas ut årligen via stipendieprogrammet.

Stiftelsen publicerar också en tidning – Mensa Research Journal (MRJ) – som även den som inte är medlem i Mensa kan prenumerera på.

Stiftelsen Mensa Foundation stödjer bland annat podcast-serien "Conversations with Mensa" och projekt för särskilt begåvade barn, som till exemel den populära hemsidan Mensa For Kids.

Sedan hösten 2014 har Mensa Sverige en forskningskoordinator med syfte att ha kontakt med främst svenska forskare inom neurovetenskap, psykologi och kognitionsvetenskap med inriktning på intelligens och relaterade kognitiva förmågor.

För kontakt med vår forskningskoordinator, mejla forskningskoordinator@mensa.se.

Mensapriset utdelas årligen till en person eller organisation för att uppmärksamma en idé, företeelse eller gärning som främjat mänsklig intelligens. År 2013 uppstod Mensapriset i en ny form efter att ha haft ett tioårigt uppehåll: Alla medlemmar får fritt nominera kandidater. Därefter utser styrelsen bland de nominerade en kortare lista med valbara kandidater. Bland dessa kandidater röstas sedan en vinnare fram.

Vinnare 2020 (Anna Tebelius Bodin)

Vinnare 2019 (Mouna Esmaeilzadeh)

Vinnare 2018 (Anders Hansen)

Vinnare 2017 (Micael Dahlen)

Vinnare 2016 (Katarina Gospic)

Vinnare 2015 (Ronnie Gardiner)

Vinnare 2014 (KomTek).

Vinnare 2013 (Anita Kullander).

 

Vinnaren får tre saker:

 1. En gåva i form av lämpligt föremål.
 2. Inbjudan att delta som gäst på kommande årsträffs galamiddag, där pristagaren ges möjlighet att berätta några minuter om sig och sitt engagemang.
 3. Möjlighet att själv välja tillfälle då priset officiellt delas ut, exempelvis vid högtid på pristagarens organisation.

 

Historik

Mensapriset har tidigare röstats fram 1996 – 2003. Det var en utmärkelse som utsågs i en omröstning bland samtliga medlemmar. Då utsågs en person eller motsvarande som hade kommit med en intelligent idé eller på annat sätt främjat mänsklig intelligens i sin gärning. Att ”främja mänsklig intelligens så att den kommer mänskligheten till godo” är ett av Mensas huvudsyften.

 • Forum Statistics

  • Total Topics
   2,100
  • Total Posts
   11,177
 • Member Statistics

  • Total Members
   7,789
  • Most Online
   2,072
 • Download Statistics

  • Files
   1,238

  Latest File
  Rikards Ruta Tema Spel

  10