Vinnare av Mensapriset 2019


Dr. Mouna Esmaeilzadeh får årets Mensapris

2019-06-01 23.21.43 städad.jpg

Bild: Magnus Gripenhammar


Varje år utser föreningen Mensa Sverige en vinnare av Mensapriset. Utmärkelsen syftar till att uppmuntra en person vars gärnings identifierar och främjar mänsklig intelligens. I år går priset till Dr. Mouna Esmaelizadeh.

Mensapriset delas årligen ut av Mensa Sverige för att lyfta fram en idé, gärning eller handling som har främjat mänsklig intelligens. I år går priset till Dr. Mouna Esmaeilzadeh som är läkare och hjärnforskare. Hon är även en känd tv-profil från bland annat Nyhetsmorgon, samt en av de mest uppskattade sommarpratarna i P1 under 2018. Motiveringen för årets Mensapris lyder:

"Med sin obotliga optimism, tydliga pedagogik och smittande livsglädje lyckas Mouna Esmaeilzadeh övertyga oss om att framtiden är ljusare än vi tror. Hon är också ett föredöme för alla som vill kunna njuta av att använda sin hjärna fullt ut; Mouna verkar helt enkelt ha roligt när hon tänker. Mouna pratar om framtidens mirakler, och det är vi människor, som med vår egen begåvning lyckas skapa sådant som gör dessa mirakler möjliga."

-        - Vi lever i en bättre värld än någonsin tidigare i världshistorien. De senaste 200 åren har vi minskat fattigdom från 94 till under 10 procent, vi har mer än dubblat hur länge vi lever och vi har minskat cancerdödlighet med ca 25 % under de senaste 25 åren. Allt detta är tack vare den unika egenskap som vi människor besitter, nämligen vår intelligens. Därför är det otroligt hedrande att få Mensapriset, säger Mouna Esmaeilzadeh.

Dr. Mouna föddes i Iran år 1980 och flydde till Sverige vid tre års ålder. Mouna har en läkarexamen från Karolinska Institutet samt en doktorsgrad inom neurovetenskap. Hon är en av de mest inflytelserika profilerna inom MedTech i Sverige. Utöver sina medicinska studier har hon studerat upp till en magister i filosofi. Under 2009 grundande Dr. Mouna en internationellt erkänd klinik som arbetade med ett banbrytande och unikt koncept där den senaste vetenskapen och teknologin användes för att förebygga sjukdomar såsom cancer och kardiovaskulära sjukdomar. Hon anses vara en av pionjärerna inom området förebyggande och individuellt anpassad medicin.

-      - Den tekniska utvecklingen går i raketfart. Vi har åstadkommit fantastiska saker inom exempelvis den medicinska utvecklingen under de senaste 20 åren. Men det är ingenting jämfört med de kommande 20 åren. Se vad vi lyckats göra inom mobiltelefoni de senaste 20 åren. En liknande revolution kommer vi att se inom hälsa under de kommande åren. Och det kommer att kasta omkull allt från sjukdomar till sociala normer, säger Mouna. 

Hon var den första läkaren som integrerade genetiska analyser som en del av avancerade hälsokontroller på sina patienter som var allt från företagsledare till kungligheter och världsberömda artister. Sedan hon sålde kliniken 2009, ägnar Dr. Mouna all sin tid till att sprida och demokratisera kunskap och att göra vetenskap sexig.   

-       - Vi lever i en tid av mirakler. Mirakler baserade på vetenskap. Redan idag kan vi få blinda att se och förlamade att gå. Med hjälp av den teknologiska utveckling som vår fantastiska hjärna har skapat, går vi nu mot en framtid där vi har möjligheten att skapa en bra värld för alla – en värld utan fattigdom och sjukdomar, säger Mouna. 

 

För mer information eller intervjuförfrågningar, vänligen kontakta: 

Jenny Åkerman, Mensapriset Mensa Sverige: 

mensapris@mensa.se

070 920 45 50

 

 

 • Forum Statistics

  • Total Topics
   1,833
  • Total Posts
   10,512
 • Member Statistics

  • Total Members
   6,968
  • Most Online
   2,072
 • Download Statistics

  • Files
   971