Övervakat test


Mensa har regelbundna tester på följande orter (observera att frekvensen skiljer mellan orterna):
Kiruna, Luleå, Umeå, Sundsvall, Östersund, Gävle, Borlänge, Uppsala, Stockholm, Eskilstuna, Örebro, Falun, Karlstad, Linköping, Norrköping, Visby, Jönköping, Borås, Göteborg, Uddevalla, Trollhättan, Skövde, Gnosjö, Växjö, Helsingborg, Malmö och Lund.
Hittar du inte ett testtillfälle på nära ort? Vi har viss möjlighet till flexibilitet gällande datum och ort - kontakta testsamordnare eller testledarna på en av våra orter (test-"ort"@mensa.se).

Har du varit medlem tidigare, eller har ett gammalt testresultat som berättigar till medlemskap men som du inte utnyttjat än, så behövs inget nytt test – hör istället av dig till supporten så löser vi det!

 

Om testet:

  • Fotolegitimation måste uppvisas vid testtillfället.
  • Du måste vara minst 18 år för att få skriva test genom Mensa Sverige.
  • Testavgiften är för närvarande 295 kronor.
  • Testet med instruktioner tar ca 1 h.

Vi har nu även speciella tillfällen med test för personer i åldern 16-17 år i Mensas regi. Se information om närmast kommande tillfällen på förstasidan och i listan över testtillfällen.

I vanliga fall gäller följande:

Om du är under 18 år kan du anlita en psykolog som administrerar ett av Mensa accepterat IQ-test åt dig. Resultatet, om du har en IQ 131 eller högre, visar du för vår testpsykolog. Varför Mensa inte testar personer under 18 kan du läsa om bland Vanliga frågor.

Testet är av typen progressiva matriser och är helt icke-verbalt. Testtagaren ska välja ut den logiska fortsättningen på ett mönster av symboler. Varje testtillfälle inleds med en muntlig instruktion. Efter testet skickas svarsblanketterna till en psykolog för rättning, resultatet skickas sedan tillbaks till testtagaren efter cirka en månad.

För testtagaren presenteras då ett intervall inom vilket hennes IQ återfunnits. Är detta högre än för 98 % av befolkningen får testtagaren även ett erbjudande om att gå med i Mensa. Om man efter mottaget resultat vill göra ett nytt försök, så går det bra. Man får i så fall skriva ett annat, likvärdigt, test som tar lika lång tid och innehåller lika många uppgifter. Testkostnaden är den aktuella för det år man testar sig och anmälningsrutinerna desamma. 

För att få en uppfattning om vad testet innebär, samt få en uppfattning om din talang för att lösa logiska matriser, kan du göra vårt provtest.